Седмицата преди втория тур за президентски избори е решаваща, защото ако партиите, които

...
Седмицата преди втория тур за президентски избори е решаваща, защото ако партиите, които
Коментари Харесай

Проф. Антоний Тодоров: Разцепването на ГЕРБ започна, БСП да се замисли за оцеляването си

" Седмицата преди втория тур за президентски избори е решаваща, тъй като ако партиите, които обявяват себе си като партиите на смяната, даже в случай че и през днешния ден стартират договаряния за сформиране на държавно управление няма да съумеят поради късото време. Имаме втори тур на президентските избори и част от партиите ще бъдат въвлечени в акцията, само че това не би трябвало да им пречи да стартират договаряния за държавно управление ". Това каза проф. Антоний Тодоров, политолог в Нов български университет в ефира на предаването " В развиване " с водещ Делян Петришки по телевизия Bloomberg TV Bulgaria.

" Печалният опит от последните избори показва, че партийното его на водачите е в положение да провали даже и най-хубавите благоприятни условия за договаряния ".

Едни поредни избори през март идната година ще бъдат истинска катастрофа за партийната система. Когато споделяме, че има преливане на гласовете от едни към други партии, би трябвало да бъдем деликатни.

Партията на Слави Трифонов „ Има Такъв Народ “ е напълно нова – няма дълга история и се е явявала единствено на два поредни избори в къс интервал от време. Не може да назовем партия и новия политически план на Кирил Петков и Асен Василев " Продължаваме промяната ". Те използваха регистрацията на други две партии, с цел да могат да вземат участие в изборите. Лидерите на тези две обединения би трябвало да помислят с какви запаси разполагат, другояче рискуват да бъдат пометени на едни нови избори.

Отлив на гласове се вижда освен при новите партии, само че при ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

ГЕРБ е най-централизираната в България. Партията също има относително къса история и е мощно подвластна от своя водач. Видяхме по какъв начин от съвсем 1 милион гласа в навечерието на изборите през тази година, те внезапно се оказаха към 600 000, като евентуално са толкоз и в този момент. ГЕРБ изгуби доста количество от своите гласоподаватели. Част от тях са отишли към " Продължаваме промяната ", а други евентуално не се отишли да гласоподават.

" Монополът на ГЕРБ е мощно разтърсен – това може да е началото на неговото разрушение ".

БСП е удивителна партия – тя може да преживее толкоз доста загуби, колкото никоя друга. Докога търпението на социалистите ще се резервира. На последните избори вероятно са получили под 300 000 гласа – по-малко от Движение за права и свободи. Една партия, която началото на прехода печелеше към 2 милиона гласа, а през 2005 имаше над 1 милиона. Това е електорална катастрофа.

Трудно ми е да върша прогнози дали президентът ще реши във втория си мандат да работи за лична политическа партия. Румен Радев най-вероятно е получил към 1 400 000 гласа – резултат, който не сме виждали от доста от дълго време. Гласовете са доста разнородни. Радев съумя да показва, че може да събере една огромна група жители, които са обединени от желанието за някаква правдивост и завършек на корупционния модел на ръководство.

" Възраждане желае да сложи на дневен ред въпроса за участието ни в НАТО и Европейски Съюз, както и желае премахването на всички противоепидемични ограничения. Не мога да си показва коя политическа партия би подкрепила позицията им и би почнала договаряния с тях ", разяснява още специалистът, написа dunavmost.com. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР